donderdag 26 maart 2009

Onze planning voor de laatste weken

- volgende week maandag gaan we samen met de directie van het kleuter en het lager naar Kasese om boeken te kopen voor de schoolbibliotheek en ons laatste materiaal voor de uitwerking van onze bachelorproef te kopen

- dinsdag laatste vergaderingen in de verpleegkundeschool, het lager en het kleuter om hen te herinneren dat we woensdag, donderdag en vrijdag ons project rond hygiëne uitwerken

- woensdagmorgen is er dus medisch onderzoek en activiteiten rond zich wassen en tanden poetsen in de kleuterschool en dan van 11u is er een verrassing voorzien van de kleuterschool voor ons om afscheid te nemen… ik ben benieuwd!


- woensdagnamiddag, donderdag en vrijdagmorgen is er medisch onderzoek door de studenten van verpleegkunde (53 studenten) in alle klassen van de lagere school (meer dan 600 leerlingen) en geven we in P1, P2 en P3 activiteiten rond hygiene: posters maken rond hygiëne, afval verzamelen en sorteren, tekeningen rond afval maken om dan op de verschillende vuilnisemmers te kleven,…

- vrijdagnamiddag hangen we dan samen met enkele studenten van verpleegkunde de posters op in Kagando rond hygiëne

- van maandag 6april t.e.m. donderdag 9 april gaan Bieke, ik en een verpleegster van Nederland naar Lake Bunyonyi

- vrijdagmorgen 10 april de laatste keer naar de kerkdienst, onze valiezen maken en afscheid nemen en iedereen bedanken

- zaterdag 11 april t.e.m maandag 13 april met alle studenten verpleegkunde naar Fort Portal en naar een chimpansee reservaat in de buurt gaan

- maandag vertrekken Bieke, Sofie (leerkracht van Katho Roeselare) en ik dan naar de sloppenwijken in Kampala en Bieke en ik blijven hier logeren bij een directrice omdat we enkele dagen zullen gaan observeren en participeren in haar kleuterschool. Ik ben hier heel benieuwd voor want dit zal helemaal anders zijn dan onze stageschool hier en de andere kleuterscholen die we gaan bezoeken zijn!

- donderdagmorgen vertrekken we dan terug met pak en zak naar Entebbe omdat we ’s avonds ons vliegtuig hebben

woensdag 25 maart 2009

bachelorproef

klaar is kees


de bib op orde aan het stellen





de bib in het lager onderwijs








affiches maken rond hygiene voor bachelorproef







zondag 22 maart 2009

de verrassingen


de ark van noah


En we gaan nog niet naar huis…

Inderdaad, we gaan nog niet naar huis! Alhoewel ik moet zeggen dat het steeds inkort… Ik verlang wel meer en meer om iedereen terug te zien en alles te kunnen vertellen en mijn foto’s te tonen. Maar het blijft hier interessant en plezant en de tijd vliegt voorbij!

We hebben ondertussen al twee bevallingen gezien (beide maandagnamiddag) en ik was ontroerd, ik had niet gedacht dat het zo mooi ging zijn. We mochten zelfs foto’s nemen van de twee moeders! Nadien heb ik hen de foto’s getoond en hen proficiat gewenst met hun mooie gezonde baby en ze waren hier erg gelukkig mee.

Maandagmorgen werd er gezegd in de kerk dat iedereen wat moet opletten met het water omdat er een ‘cholera epidemie’ op komst is… dus extra onze handen wassen, water drinken dat zeker gekookt is,… is de boodschap! Ik heb dit meteen ook doorgezegd in school aan alle leerkrachten en kinderen zodat ook zij op de hoogte zijn.

Ik ben al enkele keren heel hard geschrokken door de muizen (dus toch geen ratten) in de keuken en de woonkamer te zien lopen… het went echt niet moet ik zeggen!

Volgende week werken aan onze bachelorproef (vergaderingen, helpen met de bibliotheek in het lager onderwijs te ordenen,…) en dus drie dagen mee op outreach.

We hebben een nieuwe aanwinst in het Clayhouse... een koelkast!! Dus vanaf nu kunnen we koud water drinken!!

Stageverslag week 8

Maandag 16 maart:
Deze morgen de laatste stageweek ingezet… Ik heb een nieuwe poster geïntroduceerd in de klas met ‘de tegenstellingen’. We hebben deze overlopen en uitgebeeld en zo kennen de kinderen steeds meer woorden (zonder ze erin te drillen). Ik merk echt dat hun Engels goed vooruitgaat, ze begrijpen al veel meer en durven zelf al eens iets in het Engels te zeggen. We hebben terug een soort ‘hoekenwerk’ gedaan in de klas en de kinderen doen dit erg graag! Na de break was mijn leraar naar het ziekenhuis omdat zijn vrouw ziek is… ik heb dan schrijfdans gegeven. Het eerste deel was samen met de ‘upper class’ en het schrijven op papier dan met vetkrijt was in de klas (omdat de kinderen maar moeilijk in het gras kunnen schrijven). Deze namiddag normaal een afspraak in de verpleegsterschool omtrent onze bachelorproef maar de directie was er niet… we hebben onze afspraak dan maar verplaatst naar volgende week maandag. Nu vrijdag zullen we voor alle zekerheid nog eens de directie eraan herinneren dat we maandag om 14u komen.

Dinsdag 17 maart:

De vrouw van mijn leraar is al wat beter zei hij, gelukkig maar. Ik heb deze morgen een wiskundeles gegeven en hierna het verhaal van ‘de ark van Noah’ verteld. Na de break was het terug tijd voor muzische: Bieke en ik hebben estafette gedaan met de kinderen. In het begin begrepen ze het niet echt goed maar het ging steeds beter. Na een tijdje deden alle leerkrachten ook mee want ze vonden het blijkbaar erg leuk. In de namiddag eerst een skype-gesprek met Hanne Vrijsen gehad (onze bachelorpromotor) en met mijn zus die ook online stond, hierna naar het weeshuis geweest.

Woensdag 18 maart:

De voorlaatste stagedag… ik kan het nog steeds niet geloven.
Ik heb een les gegeven rond de delen van het lichaam en hierna het verhaal van ‘de ark van Noah’ herhaald. Na de break was het tijd voor een muzische verwerking van het verhaal: we maakten klassikaal een grote ark en iedereen had zijn eigen verantwoordelijkheid. Sommige kinderen moesten de boot versieren, anderen een regenboog maken, een brug maken, dieren en de familie van Noah tekenen,… Omdat het de laatste week is heb ik ook al alle kinderen een potlood gegeven en vrijdag krijgen ze elk nog een kleinigheidje: een boekje, een waaiertje,… Ik heb ook 60 kaartjes geschreven om de ouders te bedanken voor de leuke tijd met hun kind (dat was zoals je wel kan verwachten een tijdje werk!) Deze namiddag eerst terug een vergadering voor onze bachelorproef en hierna richting pediatrie om er terug wat sfeer te creëren. Deze keer deden we dit door het verhaal van de barmhartige samaritaan uit te beelden en hierna nog wat liedjes te zingen van onze ‘Bijbelcd’s’.

Donderdag 19 maart:

Onze laatste officiële stagedag… voor de break hebben we klasoverschrijdend beweging gegeven, tijdens de break een fotosessie gedaan met de kinderen en de leerkrachten (jammergenoeg was mijn leerkracht er niet). Na de break heb ik eerst een herhalingsles gegeven van alles wat ik hen geleerd heb: the alphabet, the prepositions, the numbers, parts of our body, presenting yourself, the opposites,… Als laatste nam ik afscheid: ik vertelde dat het dus de laatste dag was dat ik les gegeven had en dat ik hen heel hard ging missen want dat ik het echt heel leuk met hen vond. Daarom had ik nog een verrassing… ik startte met het verhaal ‘de verrassing’ en daarna kregen de kinderen echt hun verrassing. Iedereen kreeg een kaartje van Mickey Mouse met daarin geschreven: ‘ I had a great time with your child, thank you Karen’, dit was dus eerder naar de ouders gericht. Hierna had ik kleine cadeautjes mee voor de kleuters zelf: ze mochten elk om de beurt vooraan komen om iets te kiezen. Er lagen tandenborstels, boekjes, waaiertjes, beertjes,… de kinderen waren er erg blij mee en dat maakte mij natuurlijk ook een gelukkig mens.

Vrijdag 20 maart:

Na de mis hadden we eerst een afspraak met onze mentor voor onze bachelorproef: Mr Tasi. Ondertussen ook de outreach voor volgende week vastgelegd: dinsdag, donderdag en vrijdag gaan we mee met het busje van het ziekenhuis. Tweemaal voor HIV en de donderdag voor palliatieve zorg. Hierna zijn we les gaan geven in het weeshuis maar eerst nog geholpen met een kindje tegen te houden en te kalmeren… het was doodsbang omdat het naar het operatiekwartier moest in het ziekenhuis en het was dus weggelopen. We hadden het kindje al vaker gezien in pediatrie tijdens onze Bijbelstudie en zijn met hem meegeweest naar het ziekenhuis. Daar hebben we hem apart genomen en door eerst wat te praten en hierna te zingen en dergelijke hebben we hem terug rustig kunnen krijgen. Omdat hij met ons meewou hadden we hem en zijn tante beloofd om zeker terug te komen zodra we konden. Na het weeshuis en het middageten zijn we dus meteen teruggeweest tot ’s avonds… er was net vandaag ook een busaccident geweest en daarom moest het kindje dus wachten op een andere dokter. Om 18.30 kwam de dokter eraan en heeft hij dan met ons fototoestel foto’s genomen om deze door te kunnen sturen naar een huidspecialist. Het jongentje heeft namelijk een chronische huidziekte maar ze weten niet precies hoe te behandelen en dergelijke… Ik ben erg blij dat we de jongen hebben kunnen kalmeren en dat hij de rest van de namiddag terug kon lachen (want ze hadden hem eigenlijk zonder reden bang gemaakt… er was namelijk geen onderzoek of operatie)!!