vrijdag 3 april 2009

onze tchitengé's

een heel afscheidsmenu



het poppenspel rond tandhygiëne



het opgestelde 'afscheidsprogramma' door de leerkrachten




de twee leerkrachten en onze gekozen stukken textiel



medisch onderzoek


Concrete uitwerking bachelorproef…week 10

Maandag 30 maart:
Vandaag zijn we voor een hele dag naar Kasese geweest met de hoofdleerkracht van het lager en de hoofdleerkracht van het kleuteronderwijs. We hadden voor het lager een bedrag van 500.000Ush (Ugandese Shilling) en ditzelfde bedrag ook nog eens voor het kleuter. Er werd heel wat aangekocht maar vooral boeken voor de bibliotheek.

Dinsdag 31 maart:

Vandaag nog enkele laatste vergaderingen voor ons effectief project rond hygiëne: met de studenten van verpleegkunde en de leerkrachten in het kleuter en het lager. We moesten ook mee met twee leerkrachten van het kleuteronderwijs om textiel te kiezen, ze willen namelijk als bedanking een traditioneel kleed voor ons laten maken. Vandaag terug de hele dag geen elektriciteit gehad (gisteren ook niet, er zijn namelijk werken aan de gang).

Woensdag 1 april:

Na de ochtendmis hadden we afgesproken met enkele groepjes van de studenten van verpleegkunde. Samen trokken we naar de kleuterschool om er met het medisch onderzoek te starten in de drie klassen. Hierna werden er verschillende activiteiten rond hygiëne gegeven door de studenten. Alles is erg vlot verlopen, iedereen was goed op tijd en de kinderen en leerkrachten waren tevreden. ’s Middags hadden we het ‘afscheidsfeestje’ met de leerkrachten en alles was tot in de puntjes voorbereid: er werd heel wat eten bereid, het koor van het lager onderwijs kwam enkele liedjes zingen, we werden vriendelijk bedankt door heel wat mensen,… Ons kleed mogen we vrijdag ophalen… ik ben benieuwd! Ik heb er erg van genoten en heb zelfs een paar keer met de tranen in mijn ogen gestaan van ontroering. Het enige wat eventjes wennen was: eten met mijn handen. Ik kan je verzekeren dat spaghetti, rijst, kool,… eten met je handen niet zo evident is!
In de namiddag was er dan medisch onderzoek in P3 en P4 van het lager onderwijs en ook dit heeft vlot verlopen.

Donderdag 2 april:

Ik heb vorige nacht niet veel geslapen en ben vandaag de hele dag ziek geweest… ik had nog maar gezegd tegen de andere studenten van België dat ik blij was dat ik hier niet ziek geweest ben! Helaas heb ik dus onze tweede concrete bachelor proefdag moeten missen.

Vrijdag 3 april:

Vandaag nog wat zwakjes maar toch terug op post voor onze derde en laatste dag rond hygiëne. Deze morgen medisch onderzoek in P7 en de activiteit met de posters in P3 gedaan: de kinderen mochten elk een poster maken rond hygiëne (na een bespreking en dergelijke). Deze namiddag zijn we dan met enkele groepjes studenten de posters gaan ophangen in de gemeenschap.

zondag 29 maart 2009

andere

- zondag naar het huis van mijn leerkracht geweest in
klein dorpje net voor Kyarumba. Hij heeft ons zijn hele dorp getoond en het was echt interessant. Na onze ‘leerwandeling’ zijn we naar zijn huis geweest en kregen we direct hopen foto’s dat we moesten bekijken en hierbij een koekje en een drankje (uit een flesje natuurlijk). Dan heb ik een pakketje handdoeken gegeven dat ik meegekregen had van de Katho en hij en zijn vrouw waren er erg gelukkig mee!


- er zitten dus muizen en ratten in ons verblijf… dinsdag stond er een sofa buiten uit de woonkamer en toen we vroegen waarom zeiden ze dat er dode ratten in zaten vanbinnen… (de sofa heeft enkele dagen buiten gestaan en staat ondertussen terug in de woonkamer) woensdagavond ook terug een ontmoeting gehad in de woonkamer met een levende rat. Ik denk dat ik misschien wel een fobie zou kunnen hebben (ik was namelijk terug aan het beven en eigenlijk bijna aan het hyperventileren…)

- dinsdag ook erg hartelijk onthaald geweest bij de leerkracht van Bieke. We kregen terug heel wat foto’s om te bekijken en moesten zelfs blijven eten!

- ik heb een pakketje ontvangen van mijn vriend en ouders… echt heel leuk! Met kaartjes, brieven, een aftelkalender en niet te vergeten… soeppakjes, snoepjes, koeken en andere lekkernijen nog eens BEDANKT!!!

- deze morgen voor de voorlaatste keer naar de zondagsmis geweest… we zijn al volop aan het regelen om afscheid van alles en iedereen te nemen en onze valies is zelfs al voor een deeltje gemaakt (met de souvenirs dat we hier gekocht hebben en dergelijke er al in)

- ik ben erg benieuwd: voor volgende week woensdag moesten we ons project wat veranderen omtrent ‘brede school’ omdat de leerkrachten van de kleuterschool iets in elkaar aan het steken zijn om afscheid van ons te nemen. We moeten maar liefst 5uren vrijhouden ervoor! (een deel met en een deel zonder de kinderen… ik ben heel nieuwsgierig!!)

Bachelorproef en outreach…week 9

Maandag 23 maart:
- de hele voormiddag geholpen met de bibliotheek te ordenen in de lagere school
- ’s middags: vergadering directie lager en kleuter om budget te zeggen om boeken te kopen volgende week maandag (en klaslijsten vragen voor onze uitwerking rond hygiene)
- om 14u: vergadering verpleegkundeschool om studenten in te lichten
- namiddag; grote posters gaan kopen, verslagen gemaakt van vergaderingen en slogans rond hygiene op 90 van de posters geschreven… we pakken het allemaal wat groots aan maar ik hoop dat het lukt!!

Dinsdag 24 maart:
- mee op outreach: hiv (naar een gezondheidscentrum en daar alle mensen onderzoeken)
wij: mapjes en papieren in orde gebracht.
- in de namiddag: agenda voor bachelorproef gemaakt en nagedacht over de verschillende groepjes studenten van verpleegkunde en de exacte taakverdeling van alles en iedereen voor de drie dagen.
- om 16u: afspraak met de leerkracht van Bieke

Woensdag 25 maart:
- om 9u: vergadering lagere school maar we moesten om tien uur teruggaan omdat het dan blijkbaar beter paste, erna gewerkt voor onze bachelorproef: fiches voor studenten verpleegkunde gemaakt, alle agenda’s en verslagen (heel traag maar het ging) kunnen droppen op toledo+
- in de namiddag de foto’s naar het weeshuis gebracht en afscheid genomen
- ’s avonds: gewerkt voor onze bachelorproef en erna een gesprek gehad met alle studenten van België samen

Donderdag 26 maart:
- geen outreach: het was terug HIV en terug naar een gezondheidscentrum en dit ging dus anders terug hetzelfde zijn zoals dinsdag
- we hebben dan de hele dag kunnen werken voor onze bachelorproef

Vrijdag 27 maart:
- outreach: palliatieve zorg, samen met een mevrouwtje van de UK à erg interessant!
- tijdens de outreach ook een lerarenopleiding lager onderwijs kunnen bekijken in Bwèra